Vlada Zeničko-dobojskog kantona dala je suglasnost premijeru ZDK za potpisivanje sporazuma s Razvojnim programom Ujedinjenih naroda (UNDP) o nabavci testova za koronavirus u vrijednosti od jedan milijun KM.

- Predviđena je nabavka 33.500 multipleks testova i 20.000 standardnih testova za potrebe PCR laboratorija u Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj, 9.000 antigen testova za potrebe domova zdravlja te 22.000 viralnih podloga. Na ovaj način ćemo problem testiranja naših pacijenata riješiti na duži vremenski period - rekao je ministar zdravstva dr. Adnan Jupić.

Vlada je usvojila i izvještaj o izvršenju financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) ZDK za period januar - septembar 2020. godine. Jupić je naveo da je uprkos smanjenom prilivu prihoda u Fond zdravstvenog osiguranja od oko 15 milijuna KM, što je posljedica smanjenih uplata uslijed pandemije koronavirusa, ZZO prvih devet mjeseci poslovao s minusom od svega 580.000 KM.

- Nadam se da će kvalitetnom politikom i vođenjem od strane menadžmenta ovaj minus do kraja godine neutralizirati - rekao je Jupić.

Naglasio je da su u završnoj fazi pregovori sa sindikatom ostalih zaposlenika u zdravstvu koji vrlo brzo trebaju rezultirati sporazumom i potpisivanjem kolektivnog ugovora odmah po usvajanju financijskog plana ZZO-a za narednu godinu. U tom slučaju bi od 1. januara došlo do izjednačavanja satnice ostalih zaposlenika u zdravstvu s visinom satnice koja je definirana kolektivnim ugovorom sa Sindikatom ljekara i stomatologa ZDK-a.

Vlada ZDK je donijela set odluka kojima su odobrena sredstva u iznosu od 600.000 KM za nabavka medicinske opreme za Kantonalnu bolnicu u Zenici. Odobrena je nabavka "C luka" za potrebe Odjela neurokirurgije, OCT aparata za Odjel oftalmologije, LED operacionih kirurških lampi te endoskopske opreme.

Press služba ZDK