Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Huseinagić: Uskoro ćemo imati šest savjetovališta za dijabetičare u ZDK-u

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) koordinira i implementira projekt otvaranja šest centara za savjetovanje oboljelih od dijabetesa u lokalnim domovima zdravlja u Zeničko-dobojskom kantonu, koji realizira uz financijsku podršku farmaceutske kompanije Novo Nordisk.

Centri će, napominje direktor INZ-a Senad Huseinagić, u ovoj fazi biti otvoreni u Zenici, Kaknju, Žepču, Tešnju, Zavidovićima i Maglaju.

-Do sada je izvršeno opremanje osnovnom opremom tih savjetovališta, a u toku je i završna faza edukacije po dva doktora i sestre iz svakog doma zdravlja, koji će raditi u lokalnim savjetovalištima.

Edukaciju osoblja provodi Medicinski fakultet Univerziteta u Zenici, koji je, uz Ministarstvo zdravstva ZDK i lokalne domove zdravlja, naš važan suradnik na projektu - kaže Huseinagić, koji najavljuje kako bi svi centri mogli biti u funkciji za najdalje mjesec dana.

Projektom će, ističe, biti uspostavljen sistem koji treba omogućiti da se unaprijedi usluga savjetovanja i davanja adekvatnih informacija oboljelim od dijabetesa te članovima njihovih obitelji.

- Cilj je da oboljeli prilagode svoje ponašanje i životne stilove, u smislu kontrole dijabetesa. U drugoj fazi projekt bi se trebao proširiti i na druge lokalne zajednice u ZDK-u, koje nisu obuhvaćene prvom fazom, a koje bi bile uvezane u mrežu savjetovališta.

U ovom momentu još nije riješeno kako će se financirati ta savjetovališta i to je, nešto, što je ostavljeno za sljedeću fazu. Ovo je prvi projekt u nizu- ističe Huseinagić.

On napominje da u ZDK-u ima više od 20.000 oboljelih od dijabetesa, ali da, nažalost, registar nije adekvatan.

- Prijave ne stižu blagovremeno. Ali, to je problem koji imamo sa svim registrima oboljelih koje imamo. Cilj je da se korisnim savjetima upoznaju oboljeli i članovi obitelji, ali i oni koji su u riziku za dijabetes. Nažalost, ne možemo, sada, doći u situaciju da se bavimo osobama s rizikom, jer imamo puno dijabetičara koji nisu regulirani - ističe Huseinagić.

Posebno je, kaže, važno raditi s obiteljima dijabetičara, kako bi mogli biti podrška dijabetičarima, ali i kako bi mogli prepoznati rizik obolijevanja kod drugih članova obitelji.

Kako dodaje ti rizici mogu biti povezani s genetikom, ali i s navikama. Određena navika ishrane, odnosno nedovoljne fizičke aktivnosti u nekoj obitelji može dovesti u rizik i druge članove obitelji da razviju dijabetes.

Projekt, napominje Huseinagić, jača i kapacitete Medicinskog fakulteta u Zenici, koji „na kvalitetan način koristi postojeću nastavnu bazu i za kreiranje određenih kurseva“, koji im donose financijske efekte, ali ih mogu ponuditi i zainteresiranim ustanovama iz drugih gradova i kantona.