Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Razvojačenim braniteljima u ZDK isplaćena egzistencijalna naknada za studeni

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Ministarstvo financija Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) doznačilo je danas egzistencijalnu naknadu za mjesec studeni razvojačenim braniteljima mlađim od 57 godina. Naknadu je dobilo 3.633 korisnika koji su uneseni u ISVDV sistem, a doznačena su sredstva u ukupnom iznosu od 573.516 KM.

 Za ovu namjenu iz proračuna za 2020. godinu izdvojeno je 5 milijuna KM, a ove godine iznos će se povećati na više od 7 milijuna KM.

 - Očekujemo da će se broj zahtjev povećavati i da ćemo u konačnici ove godine imati između 4 i 5 tisuća korisnika naknade - rekao je ministar za braniteljska  pitanja Fahrudin Čolaković.

 Vlada ZDK-a donijela je Uredbu o isplati egzistencijalne naknade u ožujku 2020. godine, primjena je započela dva mjeseca kasnije, a do sada je ukupno isplaćeno sedam naknada.

 Branitelji mlađi od 57 godina pravo na egzistencijalnu naknadu ostvaruju u kantonima, a stariji od 57 godina sa nivoa Federacije BiH. Pravo na naknadu imaju nezaposleni branitelji koji su od travnja 1992. do prosinca 1995. u redovima Oružanih snaga BiH proveli najmanje 24 mjeseca, odnosno 12 mjeseci ako su postali branitelji kao maloljetnici ili šest mjeseci po stjecanju punoljetstva.

 Iznos naknade utvrđuje se množenjem osnovice u iznosu od četiri KM sa brojem mjeseci provedenih u OSBiH.

 

Press služba ZDK