Program obaveznog predškolskog obrazovanja i odgoja za djecu (POPOiO) koja bi ove godine trebala krenuti u prve razrede osnovnih škola u Zeničko-dobojskom kantonu još nije počeo, ali njegova realizacija sada je neizvjesna i zbog pogoršane higijensko-epidemiološke situacije u tom kantonu – izjavio je za Fenu resorni ministar obrazovanja Spahija Kozlić.

Kozlić je još ranije istakao da se čeka usvajanje kantonalnog proračuna za 2021. godinu, u kojem za ovu namjenu treba planirati 550.000 KM.

Imamo informacije da je situacija pogoršana u općinama Breza i Vareš pa, navodno, desetak zaraženih radnika ima i Tehnička škola u Zenici. Upravo prikupljamo sve podatke, a danas ćemo uputiti i dopis Krizom štabu Ministarstvu zdravstva ZDK od kojeg ćemo tražiti stav kako da se ponašamo u ovim uvjetima”, ističe Kozlić.

Odluku Ministarstva zdravstva, najavljuje on, trebali bi dobiti do kraja ovog tjedna, a ona će im biti i presudna u donošenju odluke o načinu realizacije ili odustajanju od realizacije ovogodišnjeg Programa obaveznog predškolskog obrazovanja.

Realizacija programa tradicionalno svake godine počinje u prvim danima ožujka i traje 180 sati, ali je prošlogodišnji program prekinut već sredinom ožijka pa su djeca upisana u školu i bez potvrde o pohađanju tog programa.

Sačekat ćemo sve relevantne informacije i odluke, ali taj program možemo realizirati i u skraćenom obliku. Problem je što se većinom realizira u javnim ili privatnim vrtićima, ponegdje i u područnim školama te je potrebno osigurati adekvatan prostor i poštivanje svih mjera. Nadamo se da će se zaustaviti širenje virusa te da ćemo, nakon usvajanja proračuna ZDK, moći pristupiti realizaciji tog programa”, kaže Kozlić.

Po preliminarnim spiskovima sačinjenim do 25. siječnja ove godine, za pohađanje POPOiO u ZDK evidentirano je 2.559 ili 611 djece manje nego ih je u isto vrijeme prošle godine bilo registrirano, ali je u prvi razred ove školske godine ipak upisano nešto više djece – 3.229.

S obzirom da se djeca mogu upisati u školu do samog početka školske godine, očekujemo da će ih i ove godine biti više nego što ih ima na preliminiarnom spisku, ali je evidentno da će ih biti manje u klupama nego ove godine”, podvlači ministar Kozlić.

U posljednjih pet godina, samo je u školskoj 2017/2018. godini bilo upisano više djece u prve razrede osnovnih škola nego godinu ranije (2016/2017. bilo je upisano 3.616-op.a.), dok je unazad tri godine konstantno bilježen pad broja prvačića. Tako ih je 2018/2019. bilo 3.758, 2019/2020. 3.442 te ove godine 3.229.

(fena)