Tokom trideset mjeseci akcije besplatnih mamografskih pregleda, od početka akcije 28. lipnja 2018. do posljednjeg dana 2020. godine na području dvanaest gradova i općina Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) ukupno je pregledano 9.547 žena starosti od 50 do 69 godina, rezultat je analize koju je proveo Institut za zdravlje i sigurnost hrane (INZ).

Ova institucija je, zajedno sa Zavodom zdravstvenog osiguranja i Ministarstvom zdravstva ZDK provodila javnu kampanju poziva žena starijih od 50 godina da obave pregled u jednoj od državnih ili privatnih ustanova u ovom kantona, s kojima je potpisan ugovor o refundiranju obavljenih mamografskih pregleda.

Prema podacima, INZ-a, najviše osoba pregledano je sa područja Grada Zenica 46,5 posto (4.437), a najmanje Usore 0.35 posto (34). Zanimljivo, žena sa završenom osnovnom (43,2 posto) i srednjom školom (43,5 posto) je bilo podjednako, dok je tek svaka deseta bila visoko obrazovana (10,1 posto), saopćeno je iz INZ-a.

Svaka treća žena (33,9 posto) koja se javila na mamografiju u okviru ovog projekta, njih 3.233, prvi put su u životu obavile mamografski pregled. Kao najčešći razlog javljanja na pregled odgovorile su da je to želja za pregledom, što ide u prilog da se kampanjom podigla svijest o značaju preventivnih pregleda.

- Da su pregledi bili itekako potrebni, a za neke osobe i neophodni i spasonosni, pokazuje statistika upućivanja na dalje, detaljne preglede i savjetovanje i tretman kirurga, zbog zabilježenih potencijalno opasnih promjena.

U toku ovog perioda 266 žena upućeno je glandularnom kirurgu na daljnju dijagnostičku obradu, dok je 2.527 žena upućeno na obavezan ultrazvuk kao dopunu mamografskom pregledu.

Analizom prikupljenih podataka, logično je pretpostaviti da će se Projekt kod većine pacijentica odraziti na ranije i efikasnije liječenje, na prevenciju metastatske bolesti, te u konačnici na poboljšanje zdravlja s jedne i smanjenje ukupnih troškova liječenja s druge strane, ističu u INZ.

Skriningom se postižu višestruke koristi - kako za svaku ženu pojedinačno, tako i za društvo. Redovan i kvalitetno proveden skrining smanjuje mortalitet od karcinoma dojke i do 30 posto, a istovremeno se štede financijska sredstva koja bi se inače morala upotrijebiti za liječenje oboljelih pacijentica, što je vrlo skupo.

Karcinom dojke je najčešće maligno oboljenje kod žena i uzrokuje svaku petu smrt u ženskoj populaciji. Testiranje visoko kvalitetnom mamografijom je rendgenski pregled kojim se bilježe promjene na dojci oko dvije godine ranije od pojave prvih simptoma ili opipljive kvržice.

Cilj javnozdravstvene kampanje jeste doći do što većeg broja građana i potaknuti ih da se odazovu na pregled, ali ih i motivirati da inače aktivno sudjeluju u očuvanju i unapređenju svog zdravlja.

Preventiva i rano otkrivanje bolesti dokazano su najuspješnije metode u borbi protiv malignih bolesti. Od raka dojke najčešće obolijevaju žene iznad pedesete godine života, ali u novije vrijeme sve češće obolijevaju i mlađe žene. Muškarci također mogu oboljeti od raka dojke, ali puno rjeđe nego žene.

Promjene zbog kojih treba da se javite liječniku su prisustvo čvora u dojci ili pazušnoj jami, iscjedak iz bradavice, promjena u regiji bradavice, promjena uobičajenog oblika ili veličine dojke, promjena boje ili osjetljivosti na koži dojke, smežuranost kože dojke (slično celulitu), nagli bol u dojci ili pazušnoj jami,

Svaka žena može smanjiti rizik obolijevanja od raka dojke samopregledom dojki jednom mjesečno nakon 20. godine, ultrazvučnim pregledom dojki jednom godišnje nakon 35. godine, mamografijom nakon 40. godine jednom u dvije godine, te jednom godišnje nakon 50. godine starosti.

Mamografija je najdjelotvornija, rendgenska metoda pregleda dojki, kod koje se koristi specijalno projektovan rendgenski aparat (mamograf). Preporučuje se kao metoda ranog otkrivanja, njome se može otkriti rak dojke i dvije godine prije nego što tumor postane opipljiv. Redovna primjena mamografije dokazano smanjuje smrtnost od raka dojke za 30 posto među ženama u dobi od 50 do 69 godina.

Screening mamografiji podvrgavaju se zdrave najugroženije žene, a to su žene u dobi od 50 do 69 godina. Jedina metoda kojom se brzo, jednostavno, učinkovito i objektivno može pregledati veliki broj žena, odnosno njihovih dojki jest mamografija.

Najveća prednost mamografije nad drugim metodama jest detekcija patoloških mikrokalcifikata. To su sitne nakupine kalcija koje uz određene uvjete mogu biti jedini znak raka u dojci i koji se vide isključivo mamografski.

Ustanove u kojima se može obaviti besplatan mamografski pregled u ZDK, u Zenici su: Privatna zdravstvena ustanova "Medicom", Kantonalna bolnica, Poliklinika "Sunce", Poliklinika "Epion". Besplatan mamografski pregled se može obaviti i u Domu zdravlja u Maglaju, Općoj bolnici u Tešnju, Domu zdravlja sa stacionarom u Žepču, te domovima zdravlja u Olovu, Kaknju i Zavidovićima.