Stručni timovi Instituta za zdravlje i sigurnost hrane (INZ) proteklih mjesec dana su proveli niz edukacija za lovačka društva na području Zeničko-dobojskog kantona.

- Cilj edukacije je bio sprečavanje širenja bolesti, zaštita zdravlja životinja i ljudi, sigurna konzumacija odstrijeljene divljači, pravilno postupanje i prvi pregled, praćenje stanje neprirodnog ponašanja divljači i prepoznavanje prvih simptoma bolesti, kao i komunikacija s veterinarskim službama, siguran transport i zaštita okoliša - ističu u INZ-a.

Shodno aktualnoj epidemiološkoj situaciji u FBiH i kantonu, edukacije su održane predstavnicima društava s limitiranim brojem sudionika, a govorilo se o anatomiji, fiziologiji i ponašanju divljači, patološkim promjenama i neprirodnom ponašanju, te najčešćim bolestima divljači, pravilima higijene i tehnike rukovanja, kao aktualnim propisima.

Predavači su bili doktori i magistri veterinarskih nauka, stručne osobe INZ-a i suradnici eksperti. Predavanja su tijekom veljače i ožujka održana za članove trinaest društava članica Lovačkog Saveza ZDK iz svih općina i gradova kantona, saopćeno je iz INZ-a.

fena