Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Krizni stožer ZDK predložio donošenje novih restriktivnih mjera

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog stožera  Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić kazao je u ponedjeljak, 29. ožujka  da je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna, uprkos činjenici da se posljednjih dana bilježi blagi pad broja novooboljelih i umrlih od koronavirusa.

- To nikako ne smije da bude razlog za opuštanje i nepoštivanje mjera Vlade ZDK-a, jer je priliv pacijenata s teškom kliničkom slikom u zdravstvene ustanove i dalje veliki, a slaba karika bolnica je nedostatak stručnog osoblja - rekao je Jupić nakon jučerašnje sjednice Kriznog stožera.

Krizni stožer je, uz informaciju o epidemiološkoj situaciji, usvojio set novih protupandemijskih mjera koje će predložiti Vladi ZDK-a, a pored ostalog, predviđaju zabranu izvođenja izvanškolskih aktivnosti, zabranu rada igraonica, kladionica, usluživanja nargila, kao i niz drugih mjera.

Naredba o zabrani rada vrtića ostaje na snazi dok vrtići ne ispune uvjete koje su utvrdili stručnjaci Instituta za sigurnost hrane u Zenici (INZ).

- Mislim da naredbe i preporuke Vlade daju rezultate, da su donesene pravovremeno i da je zaravnjivanje krivulje broja oboljelih i preminulih pozitivan pokazatelj koji treba rezultirati postepenim izlaskom iz trećeg vala pandemije - rekao je Jupić.

Najavio je donošenje naredbe kojom će privatne zdravstvene ustanove biti obavezane da nadležnim javnim službama prijavljuju nove potvrđene slučajeve zaraze.

Kada je u pitanju vakcinacija, Jupić je rekao da se distribucija vakcina vrši bez poteškoća, u skladu s planom imunizacije donesenim na nivou FBiH, i to vakcinama Pfizer i AstraZeneca koje su dostupne u EU, te da su u toku pripreme za osiguravanje hladnog lanca za prihvat vakcina Sputnjik-X.

Prema podacima INZ-a, u ZDK-u je od 24. do 28. ožujka  zabilježen 181 novi slučaj zaraze. U Kantonalnoj bolnici Zenica nalazi se 139 pacijenata, od kojih su dva na respiratornoj podršci.

U protekla 24 sata u ovoj ustanovi preminulo je osam osoba. U Općoj bolnici Tešanj smješteno je 55 Covid-pozitivnih, a preminule su dvije osobe.

Direktor KBZ-a Rasim Skomorac rekao je da su bolnički kapaciteti još uvijek izloženi snažnom pritisku, jer iz pojedinih domova zdravlja i dalje pristižu teški pacijenti koji nisu prošli nikakvu dijagnostičku obradu prije dolaska u bolnicu, posebno u popodnevnim satima i u dane vikenda, što značajno opterećuje ionako opterećen zdravstveni kadar.

- Nadam se da će u svim domovima zdravlja angažirati svoje dodatne snage da nam se ove stvari ubuduće ne dešavaju, da nas rasterete poslova koji se mogu obavljati u domovima zdravlja da se ne obavljaju u bolnici - rekao je Skomorac.

Naveo je da je u prvoj fazi vakcinom "Astra Zeneca" vakcinirano 600 zaposlenih u KBZ-u te da se sada očekuje određena količina vakcina "Pfizer" i "Astra Zeneca".

Naglasio je da će bolnica završiti vakcinaciju i revakcinaciju svojih radnika koji su se izjasnili da žele biti vakcinirani, a nakon toga vakcinacija će se vršiti u nadležnim domovima zdravlja, saopćeno je iz Press službe ZDK.