Na zajedničkom štandu Bosne i Hercegovine na sajmu IMM COLOGNE 2016, koji je površine 210 m2, svoje izvozne kolekcije namještaja predstavlja osam bh. firmi, i to: Praktik d.o.o. Vogošća, Namještaj/ Solidwood d.d. Gradačac, Minalli d.o.o. Sarajevo/ Živinice, Woodteam d.o.o. Ilijaš, Krivaja Mobel d.o.o. Zavidovići, Bosnian Beech Board d.o.o. Visoko, Masterwood d.o.o. Prijedor i Lignum d.o.o. Lopare.

Koliki je značaj izglaganja na sajmu namještaja u Njemačkoj govore i podaci o vanjskotrgovinskoj razmjeni. Za 11 mjeseci 2015. godine iz Bosne i Hercegovine je izvezeno namještaja u vrijednosti oko 210 miliona eura. Najveći izvoz bio je u Njemačku, a vrijednost izvezene robe u ovu zemlju iznosi  70 miliona eura, što je 33 posto ukupnog izvoza i devet posto više nego u istom periodu 2014. godine.

Najzastupljeniji proizvodi u strukturi namještaja koji se iz naše zemlje izvoze u Njemačku, prema podacima VTKBiH,  su: tapacirane stolice (20 milona eura drvene, 6 milona eura metalne), trpezarijski namještaj (oko 18 milona eura), namještaj za spavaće sobe (11 miliona eura) i dijelovi za namještaj (5,5 milona eura). Ovi podaci pozicioniraju Njemačku kao najzančajnije tržište za bh. namještaj.

IMM (Internationale Möbelmesse) Cologne je međunarodni sajam namještaja, koji se u njemačkom gradu Kölnu održava još od 1949. godine. Ovaj sajam bilježi konstantan rast iz godine u godinu, kako po broju izlagača, tako i po broju posjetitelja. U prošloj godini sajam je posjetilo 146 tisuća  posjetitelja iz ukupno 138 zemalja, tako da on ima globalni karakter. Sajam se održava u prostorijama centra Koelnmesse, koji je, sa površinom od 284 tisuća  kvadratnih metara, jedan od najvećih izložbenih centara u cijeloj Europi.