Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Vlada i ZZO ZDK osigurali sredstva za refundaciju lijeka Tocilizumab svim pacijentima od početka pandemije

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Vlada Zeničko-dobojskog kanton osigurala je financijska sredstva za refundaciju troškova nabavke lijeka Tocilizumab-Actemra za sve pacijente koji ne ispunjavaju uvjete za refundaciju iz sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja.

 

Iznos od 200.000 KM osiguran je preraspodjelom sredstava sa Ureda premijera na Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, tako što su za po 100.000 KM smanjeni planirani transfer za neprofitne organizacije te subvencija za podršku medijima.

 

Lijek Tocilizumab primarno se koristi kod liječenja reumatoidnog artritisa i na listi je bolničkih lijekova, a pokazao se kao efikasan kod pokušaja liječenja stanja prekomjernog otpuštanja citokina, odnosno tzv. citokinske oluje, koja je jedno od najopasnijih stanja i u velikom postotku dovodi do smrtnosti kod teških slučajeva infekcije korona virusom.

 

Kantonalna bolnica Zenica i Opća bolnica Tešanj od 15. travnja prilagodili su terapijske protokole i omogućili liječenje bolničkih pacijenata navedenim lijekom, a Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK omogućio je refundaciju troškova u periodu od 15. do 24. travnja za pacijente koji ispunjavaju uvjete. Od 24. travnja, ZZO ZDK troškove nabavke refundira direktno bolničkim ustanovama.

 

Premijer Mirnes Bašić naglasio je da će se osigurana sredstva usmjeriti za refundaciju troškova pacijentima koji su izvršili kupovinu lijeka od početka pandemije u ožujku 2020. do 15. travnja ove godine, kao i svim „spornim“ slučajevima gdje nije bilo moguće ostvariti pravo na refundaciju prema važećim propisima ZZO ZDK.

 

- Refundaciju troškova moći će ostvariti i obitelji preminulih pacijenata od posljedica korona virusa - rekao je premijer Bašić.

 

Naglasio je da su sredstva i model refundacije usuglašeni zajedničkom suradnjom Vlade i Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK.

 

Najavio je da će sredstva biti operativna čim se završe administrativne procedure, te da će osiguranici refundaciju moći ostvariti kod Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK-a.

 

Press služba ZDK