Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Potpisan ugovor za angažman asistenata u nastavi u 29 osnovnih škola u ZDK-u

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona (MONKiSZDK) i Služba za zapošljavanje ZDK (SZZDK) nastavljaju suradnju u okviru Projekta sufinanciranja zapošljavanja odgovarajućeg stručnog kadra za djecu s poteškoćama u razvoju u osnovnom i srednjem obrazovanju u redovnoj nastavi u Federaciji Bosne i Hercegovine, u školskoj godini 2021/2022.

Sredstva za realizaciju projekta, u iznosu od 150.602,18 KM, napomenuo je direktor SZZDK Anto Pešić, osigurana su Financijskim planom Federalnog zavoda za zapošljavanje (FZZZ) za 2021. godinu.

-Projekt je već nekoliko godina u implementaciji u ZDK i obuhvaća ciljnu grupu nezaposlenih osoba koje se nalaze na evidenciji nezaposlenih. Ne treba posebno objašnjavati koliko je bitna karika u obrazovanju i pomoć djeci s poteškoćama- kazao je Pešić, koji je podvukao kako je predviđeno „sufinanciranje dijela neto plaće ili obaveznih doprinosa, u mjesečnom iznosu do 600 KM po osobi“.

On je zahvalio MONKiSZDK što je „prepoznalo važnost i uključilo se u ovaj projekt FZZZ“, koji će se implementirati do 31. maja 2022. godine.

- Projekt je rezultat izuzetno dobre suradnje sa SZZDK i FZZZ. Prema našim podacima, na području ZDK imamo oko 230 učenika kojima je neophodna primjerena vrsta podrške tijekom odgojno-obrazovnog rada zbog prisutnog invaliditeta, teškoće ili uslijed prisutne nadarenosti ili talenta.

Projektom će u narednoj školskoj godini biti obuhvaćeno 29 osnovnih škola, u kojima će stručni kadar, u skladu s profilom i stručnom spremom, nastaviti s ovim programom- kazao je ministar obrazovanja ZDK prof. dr Spahija Kozlić.

On ističe kako su iskustva iz proteklog perioda pokazala da angažman asistenata u nastavi za podršku djeci s posebnim potrebama, uz ovaj vid podrške, rezultira znatno boljim ishodom rezultata učenja te djece, odnosno u puno većoj mjeri usvajaju gradivo predviđeno nastavnim planom i programom.

fena