Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

U Zenici preminula pacijentica sa virusom AH1N1

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

 

Ova pacijentica je na liječenje primljena u ponedjeljak, a riječ je o trećem evidentiranom slučaju s tim virusom koji je u ovoj godini primljen u Kantonalnu bolnicu Zenica.

Poslije hospitalizacije ove pacijentice njeno teško zdravstveno stanje se pogoršalo i nakon što je smještena na Odjel intenzivne njege, te je preminula uslijed komplikacija uzrokovanih virusnom infekcijom.

Još jedan pacijent iz Zenice, sa težim stanjem uzrokovanim virusom AH1 N1, smješten je na liječenje u Univerzitetski klinički centar Sarajevo i njegovo stanje se očitava kao "vrlo teško i životno ugrožavajuće".

Iako su na području Zeničko-dobojskog kantona zabilježena tri teška stanja virusnog oboljenja AH1 N1, takozvane "svinjske gripe", još uvijek nije proglašena epidemija sezonske gripe. Medicinski radnici službe Instituta za zdravlje ZDK prate stanja pacijenata sa prijavljenim oboljenjima dišnih organa, prije svega akutnih respiratornih oboljenja i oboljenja sličnih gripi.

Brojka evidentiranih respiratornih oboljenja na području Zeničko-dobojskog kantona je značajna, ali se još uvijek ne može govoriti o epidemiji gripe.

(fena)