Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Upozorenje građanima o posljedicama korištenja nelegalnog prijevoza

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

 

Ovom prilikom želimo da upoznamo javnost, odnosno sve građane Zeničko-dobojskog kantona sa svim negativnim posljedicama takvih postupaka i radnji. 

Građani koji  koriste usluge osoba koje nezakonito vrše javni prijevoz putnika postaju sudionici u nezakonitim radnjama i utječu na smanjenje punjenja raznih javnih fondova iz kojih se osiguravaju sredstva za mirovine, za  socijalno i zdravstveno osiguranje, za novo zapošljavanje, za izgradnju stanova, škola, puteva, kao i za mnoge druge opće korisne namjene. 

Također, korisnici usluga osoba koje rade na crno, ugrožavaju pravo na rad prijevoznicima koji su registrirani i na zakonit način obavljaju javni prijevoz putnika, koji plaćaju državi poreze i doprinose i na taj način pune državne fondove iz kojih se financiraju razne neophodne funkcije države, te stvaraju osnove za poboljšanje općih uvjeta života i rada svih građana i podizanje životnog standarda našeg stanovništva.

Nadalje, vozeći se u vozilu osobe koja radi na crno korisnici riskiraju da u slučaju eventualne nesreće ne mogu ostvariti pravo na odgovarajuće naknade za nastale povrede, odnosno eventualno tjelesno oštećenje i nastalu invalidnost, jer te osobe ne plaćaju odgovarajuće osiguranje za takve slučajeve, a zabilježeni su i slučajevi da vozila kojima se vrši takav prijevoz nisu ni registrirana. 

S obzirom da su zabilježeni i slučajevi u kojima su građani bili izloženi fizičkom maltretiranju i drugim neprijatnostima, upozoravamo građane da zbog vlastite sigurnosti ne koriste ove usluge.

Ujedno upozoravamo prijevoznike koji su registrirani za javni prijevoz putnika da uredno i u skladu sa zakonom obavljaju registriranu djelatnost te na takav način podignu nivo usluge, a sve s ciljem zadovoljenja potreba korisnika prijevoza.   – kaže se u priopćenju Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša ZDK.