Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Predsjednik Federacije Marinko Čavara otvorio most u Maglaju

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

 

 Projekt je financirala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a implementirao Catholic Relief Services BiH (CRS), pripćeno je iz Ureda predsjednika FBiH.

 U projektu izgradnje mosta i sanacije klizišta, kojima je pružena pomoć stanovništvu Maglaja nakon teške nesreće uzrokovane poplavama u svibnju 2014. godine, ključni sufinancijer je bila Federacija BiH preko institucija Federacije i Federalnog fonda za pomoć nastradalima od prirodne nesreće na području FBiH.

 Prije svečanog otvaranja mosta, održan je sastanak s načelnikom Općine Maglaj Mehmedom Mustabašićem i suradnicima.

 Sastanku su nazočili i direktor Misije USAID-a u BiH Peter Duffy, direktor CRS-a za BiH Marc D´Silva, federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić i premijer zeničko-dobojske županije (ZDŽ) Miralem Galijašević.

 U obraćanju nazočnima, predsjednik Federacije izrazio je zadovoljstvo radom Općine Maglaj, koja je ostvarila značajne rezultate u obnovi poplavljenih objekata, te čestitao načelniku i suradnicima na uspješnosti i organizaciji svog rada, kao i pomoći stanovnicima općine u izgradnji i obnovi stambenih objekata.

 - Čestitam prvenstveno svim stanovnicima općine Maglaj na entuzijazmu i volji da se bore sa prirodnom nesrećom. Danas smo se okupili da simbolično kažemo da je jedna faza završena, jer dok god ne riješimo posljedice prirodnih nesreća, naša obveza je ovdje i na svim drugim mjestima u Federaciji BiH da pokažemo da nisu sami u toj borbi- kazao je Čavara. Napomenuo je također kako se treba iskoristiti spremnost međunarodnih predstavnika, država prijatelja BiH, koji žele pomoći na putu BiH ka europskim integracijama. 

 Tijekom sastanka, načelnik Mustabašić upoznao je nazočne sa stanjem u Općini, prezentirao realizirane projekte i aktivnosti, kao i one koji su u fazi realizacije i koji su planirani u narednom razdoblju.

Istaknuo je da su štete od poplava u Maglaju iznosile preko 166 milijuna KM, da je poplavljeno 1 500 stanova i kuća, kao i 300 malih i srednjih poduzeća.

 Zahvalio je financijerima USAID-a, CRS-a i federalnim institucijama vlasti na pomoći u saniranju šteta nastalih tijekom poplava.

- Danas smo ovdje da istaknemo uspješnu suradnju i vrlo vrijedne projekte USAID-a, CRS-a i federalnih institucija, a koje smo zajednički realizirali u Maglaju. Jedan od najvažnijih projekata je projekt CESTA kroz koji smo realizirali više infrastrukturnih projekata, među kojima je i izgradnja mosta - zaključio je načelnik Mustabašić.

 Nakon sastanka u Općini, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara posjetio  je područnu školu "Bradići“, te razgovarao s predstavnicima Udruženja građana „Fojničani“ koji su predstavili probleme obnove i sanacije oštećenih objekata i infrastrukture na tom području.